Belgeler
- SRC Belgesi
- SRC Belgesi Nedir?
- SRC Başvuru Şartları
- Sınavsız Src Belgesi
- Src Ders Programı
- Src Eğitim Programı
- Src Sınav Tarihleri
- Src Fiyatları
- Src Belgesi için Gerekli Belgeler
- Src Belgesi Sorgulama
- Src Sınav Sonuçları
- Src Sınav Yerleri ve Giriş Belgesi
- Psikoteknik Belgesi
- ODY Belgesi
- ÜDY Belgesi
- Çeşitli Src Bilgileri
Src Belgesi Nedir?
4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu ve Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamında faaliyet gösteren tüm ticari sürücülerin alması zorunlu olan belgedir. Sürücü ister kendi aracı ile yük veya yolcu taşısın ister başkasının adına yük veya yolcu taşısın Src belgesi almak zorundadır. Denetimlerde yük veya yolcu taşıdığınız baz alınmaz şirket adına kayıtlı veya ticari bir araç kullanıyorsanız SRC Belgesi ibraz zorunluluğunuz vardır.
SRC belgelerini 5 çeşit olarak nitelendirebiliriz
- Src1 Belgesi : Uluslar arası Yolcu Taşımacılığı
- Src2 Belgesi : Yurt içi Yolcu Taşımacılığı
- Src3 Belgesi : Uluslar arası Yük Taşımacılığı
- Src4 Belgesi : Yurtiçi Yük Taşımacılığı
- Src5 Belgesi : Tehlikeli Yakıt Taşımacılığı
olmak üzere yapılan işin niteliği gereği değişik özellikteki ticari araç sürücüleri için farklı SRC belgeleri öngörülmüştür. 63 yaşından gün alanlar SRC belgesi alamaz, yani ticari araç kullanamazlar.
SRC 1 Belgesi
uluslararası yolcu taşımacılığı yapan ve yapacak olan sürücüler için alınması zorunlu olan mesleki yeterlilik belgesidir. Mesleki yeterlilik belgesi almak için en az ilkokul mezunu olmak gerekir. Ayrıca B-C-E-D sınıfı ehliyetlerden birine sahip olmak yeterlidir. Uluslararası taşımalarda istihdam edilecek sürücülerin, uyuşturucu, silah, insan ve gümrük kaçakçılığı ile terör suçlarından dolayı hürriyeti bağlayıcı ceza ile hükümlü olmamaları şartı da aranmaktadır. SRC 1 belgesi alan sürücüler minibüs,otobüs,midibüs, taksi ve benzeri yolcu taşıyan araçlar kullanabilirler.
SRC 2 Belgesi
SRC 2 Belgesi yurtiçi yolcu taşımacılığı yapacak olan sürücüler için öngörülen zorunlu bir belgedir. Hemen belirtelim ki SRC 1 belgesi alan ticari araç sürücüleri SRC 2 belgesini de almış sayılırlar. Ayrıca başvuru yapıp SRC 2 belgesi almalarına gerek yoktur. Sınav öncesi verilen dersler de hemen hemen aynıdır. SRC1 eğitiminden farklı olarak; gümrük,tır ve kaçakçılık mevzuatı eğitimi SRC2 belgesi için verilen eğitimde yer almamaktadır.
SRC 3 Belgesi
Uluslararası eşya kargo taşımacılığı yapacak sürücülerin zorunlu olarak alması gereken belgedir. SRC 3 belgesini alan SRC 4 belgesini de almış sayılır. Belgeyi almak için en az ilkokul mezunu olmak yeterli olup B-C-E-D ehliyetlerden birine sahip olmak yeterlidir. Uluslararası taşımalarda istihdam edilecek sürücülerin, uyuşturucu, silah, insan ve gümrük kaçakçılığı ile terör suçlarından dolayı hürriyeti bağlayıcı ceza ile hükümlü olmamaları şartı SRC3 belgesi için de aranmaktadır. SRC3 belgesi alan sürücüler kamyon, tır, panelvan, pikap, kamyonet vb. yük taşıyan araçları kullanabilirler.
SRC 4 Belgesi
Eşya kargo taşımacılığının yurtiçinde yapılacak olması durumunda ise söz konusu ticari taşıt sürücüleri SRC 4 belgesi alarak zorunlu mesleki yeterlilik belgesine sahip olurlar. SRC 3 belgesi alan ticari taşıt sürücüsü SRC 4 belgesi almış sayılmaktadır ve SRC 3′e sahip olanlar açısından ayrıca SRC 4 belgesi alma gereği yoktur. SRC 4 belgesi bulunan sürücüler de kamyon, tır, pikap, panelvan ve kamyonet gibi yük taşıyan araçları kullanabilirler.
SRC 5 Belgesi
SRC 5 belgesi almak için de en az ilkokul mezunu olma şartı aranmaktadır. SRC 5 belgesine başvuru yapabilmek için SRC 3 vey SRC 4 belgelerinden birine sahip olmak gerekir. Ayrıca tehlikeli madde taşırken kullanılacak aracın niteliğine göre sürücü belgesine sahip olma şartı vardır. Tehlikeli madde taşımacılığı yapan sürücülerin, ilgili mevzuatın sürücüler için zorunlu kıldığı eğitimi aldığını gösteren belgeye sahip olmaları da gerekmektedir. Uluslararası taşımalarda istihdam edilecek sürücülerin, uyuşturucu, silah, insan ve gümrük kaçakçılığı ile terör suçlarından dolayı hürriyet bağlayıcı ceza ile hükümlü olmamaları şartı bu belge için de aranmıştır.
SINAVSIZ SRC (Muafiyet)
Ehliyet tarihi 25.02.2003'ten önce olan sürücüler sınavsız src belgesi alabilir. Ehliyet tarihi 25.03.2003 öncesi olan B sınıfı sürücüler Sınavsız Src 2 ve Src 4 belgesi alabilirken, Ehliyet tarihi 25.03.2003 öncesi olan C - E ve D sınıflı ehliyete sahipleri Sınavsız Src 1 - Src 2 - Src 3 ve src 4 belgesi alabilir. Bunun detayı için lütfen kursumuzu arayınız 02125032525
SRC Alma Süreci
SRC belgelerinden herhangi birini almak için başvuru yapmak isteyen sürücülerin 36 saatlik SRC eğitimine katılmaları gerekmektedir. Bu eğitimine katılan sürücüler eğitimlerini tamamladıktan sonra İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün tarafından belirlenen tarihte sınava katılırlar. Sınav sonucu aynı gün sınav okulunda açıklanır ve teorik sınavdan başarılı olan öğrenciler aynı gün yine aynı sınıfta Uygulama - Sözlü sınavına katılırlar.SRC sınavında baraj 100 puan üzerinden 70 puandır. Toplam 40 soru sorulmaktadır. 40 sorudan 28 doğru yapmak geçmek için yeterlidir. Uygulama - Sözlü sınavında da 3 soru sorulmaktadır. Üç sorudan ikisini bilmek başarılı olmak için yeterlidir. Bu sınavıda başarıyla tamamlayan öğrencilere Ulaştırma Bakanlığı tarafından sınavdan 2-3 gün sonra UDHM başlığıyla kart ücretini yatırabileceklerine dair SMS gönderilir. Kart ücretin Halkbankası veya Vakıfbankasına yatırıldıktan sonra Kişinin e-devletine otomatikmen işlenir. Src kartı adrese gönderilmez. Polis sorgulamalarında src belgesi polnet sisteminde görünür.